Wanssum 2024 - 16,17 en 18 oktober 2024

Wanssum 2024 - 16,17 en 18 oktober 2024
16/10/2024 - 18/10/2024
Doelgroep:
Huisartsen, Waarnemers
Organisatie:
Cohesie Deskundigheidsbevordering
Locatie:
Hoeve Rosa
Extra info:
Deze drie daagse cursus wordt op meerdere datums gegeven
Inlichtingen:
deskundigheidsbevordering@cohesie.org of tel: 077-3203730 (keuze 2)
Accreditatie:
Voor deze cursus wordt voor 21 punten accreditatie aangevraagd (ABC1)

Wanssum 2024

Omschrijving
Samen discussiëren en leren, dat is de opzet van deze jaarlijks terugkerende cursus.

Inhoud
Dit jaar staan de volgende onderwerpen op het programma:

 • Appeltje, eitje, was het maar zo simpel
  Op veel manieren krijgen patiënten te maken met voedingsadviezen. Een deel van de vragen over voeding komt bij de huisarts terecht. Maar wat weten we eigenlijk over voeding en welke adviezen kan je als huisarts geven? Hier gaan we aan de hand van een aantal patiëntengroepen mee aan de slag.
 • LHBTQ, wat doen we nu?
  De toegenomen maatschappelijke acceptatie van genderdiversiteit leidt tot een toename in zorgzoekende personen, nieuwe zorgaanbieders en meer wetenschappelijke kennis. Met een prevalentie in Nederland van ongeveer 1% zijn er ongeveer 20 genderincongruente personen in een normpraktijk. Vrijwel iedere huisarts zal deze patiënten dus in de spreekkamer krijgen. Wanneer leidt genderincongruentie tot genderdysforie? Wat voor invloed heeft het maatschappelijk milieu? Hoe bejegen ik transgender en genderdiverse personen? Wat verwachten transgender en genderdiverse personen van de huisarts? Wat is huisartsgeneeskundige zorg voor transgender en genderdiverse personen? Dit alles met casuïstiek en praktische tips komt aan bod.

 • Klein is niet altijd fijn
  Kinderen komen we dagelijks tegen in onze praktijk. Daarbij zijn luchtwegklachten en buikpijn een belangrijk onderdeel van de klachtenpresentatie. Het is dus goed om dit nog eens uit te diepen. Daarbij zullen we het hebben over chronische buikpijn en acute buikpijn. Bij luchtwegklachten gaan we voornamelijk in op de kinderen in nood.

 • Niet te missen
  Calamiteiten, we hopen ze allemaal niet mee te maken. Maar wat is nu eigenlijk een calamiteit en wat zijn de meest voorkomende valkuilen? Wat zijn de te volgen stappen voor de analyse? We nemen jullie mee in het proces vanaf melding tot eindbeoordeling. Hoe ga je zelf om met een impactvolle gebeurtenis in je werk en hoe signaleer je bij collega’s dat ze hulp nodig hebben? Begeleiding en nazorg bij impactvolle gebeurtenissen is belangrijk om langdurige stress te voorkomen. Meer hierover zal worden toegelicht vanuit het TCO (Team Collegiale Opvang).

 • Kopzorgen
  Geregeld verschijnt er iemand op ons spreekuur met hoofdpijnklachten. Bij een heel aantal weten we wel wat we moeten doen. Echter zijn er ook mensen waarbij we vastlopen, waarin we het niet meer zo zeker weten of die we niet goed overtuigd of gerustgesteld krijgen. Wat kan de specialist dan nog extra doen? Hoe pakken zij hoofdpijnklachten aan? Welke onderzoeken zetten zij in? En zijn er dingen die wij van hen kunnen leren?

 • Al spelend krijg je het onder de knie
  Klachten van het bewegingsapparaat komen veelvuldig voorbij op onze spreekuren. Vaak gaat het dan om knieklachten. Hoe is het gesteld met je kennis van de knie en knieklachten? Met behulp van een spel wordt je kennis op de proef gesteld. Uiteraard gevolgd door een verdere uitleg en toelichting.

Alle cursusdagen beginnen om 9.00 uur en eindigen om 17.00 uur. Het programma bestaat uit zes dagdelen. Deze kunnen niet los gevolgd worden. De cursus wordt op donderdagavond afgesloten met een diner. Voor vragen kunnen jullie mailen naar Wanssumcursus@gmail.com

Inschrijving
We streven naar een goede balans tussen praktijkhoudende- en waarnemende huisartsen en /HidHa’s.
Daarom kun je bij de inschrijving kiezen uit:
 “inschrijving voor gevestigde huisarts” of  “ inschrijving voor waarnemer/HidHa”.
Inschrijving is alleen geldig indien je de juiste inschrijfoptie gebruikt.

Accreditatiepunten
Voor deze cursus wordt voor 21 punten accreditatie aangevraagd (ABC1)


Locatie:

 • Hoeve Rosa
 • Grubbenvorsterweg 66
 • 5975RB Sevenum